Excize převislé bříšní stěny

Při převisu břišní stěny bez rozestupu přímých svalů nebo v případě nemožnosti provést rozsáhlejší a radikálnější operaci (nejčastěji z důvodů interních onemocnění nebo věku klienta) je možné provést excizi převisu v podbřišku.

Vlastní operace

Výkon se provádí v celkové narkose a trvá 1-2 hodiny. Před výkonem si chirurg vstoje i vleže zakreslí rozsah srpkovité excize v podbřišku. Při operaci se tato část vyřízne včetně podkožního tuku až ke svalové vrstvě stěny břišní. Po zavedení odsávacích drénů je stěna břišní po vrstvách sešita, přiloženy obvazy a oblečena elastická komprese.

Pokyny před operací

  • Klient/ka musí mít v pořádku interní předoperační vyšetření, u žen gynekologické vyšetření
  • Klient/ka nesmí trpět žádnou virovou nebo jinou chorobou či být v rekonvalescenci
  • Alespoň jeden měsíc před operací nesmí klient/ka užívat žádné léky obsahující KYSELINU ACETYLOSALICYLOVOU např. Acylpiryn, Acylkoffin, Aspro, Alnagon, zvyšuje se tím podstatně riziko silného krvácení během operace, takový/á klient/ka nemůže být operována!
  • Klient/ka přijde v den operace nalačno, to znamená od půlnoci nejíst, nepít, nekouřit!
  • Předem je třeba vyměřit elastický kompresivní návlek.
  • Vyholené ochlupení, ženy nenalíčené, nenalakované nehty.
  • O způsobu platby informuje recepce.

Pooperační období

Klient/ka zůstává na klinice do druhého dne. Po zákroku jsou podávány infuze, léky tišící bolest, antibiotika. Je prováděna kontrola drénů, komprese a chlazení operovaných míst.

Druhý den jsou většinou vyndány drény a klient/ka je propuštěn/a domů s domluvou o dalších kontrolách. Do 3 týdnů jsou odstraněny stehy. Nutnost, jak dlouho nosit kompresi je individuální.

Komplikace

Komplikace jsou obecné - spočívají v krvácení, otoku, hematomu, eventuální infekci. Při tomto typu operace je vždy největší problém v hojení a jizvy, které mohou být i po nejpečlivějším sešití nápadné a vystouplé.